(La traducció al castellà és a continuació del català)
El proper 7 de juny, a les 19 h, el Teatre Tarragona acollirà la XXX edició dels Premis Ones Mediterrània, un reconeixement destacat a la tasca dels defensors del medi ambient, els drets humans i la cultura. Organitzada per Mare Terra Fundació Mediterrània, la gala tornarà a ser una cita de prestigi nacional i internacional, on es reuniran activistes, representants polítics i socials, col·laboradors, voluntaris i amics de Mediterrània. Podeu consultar tots els detalls sobre la gala i sobre les persones i entitats guardonades d’aquest any en aquest enllaç.
Coincidint amb el 30è aniversari dels premis, conversem amb Ángel Juárez, president de Mare Terra Fundació Mediterrània. En aquesta entrevista Juárez reflexiona sobre l’evolució de la lluita mediambiental tant a escala global com a nivell local, analitza els reptes actuals de l’ecologia urbana i parla dels canvis que poden haver-hi en temes com la crisi climàtica, l’agricultura o la sequera.
J.C.: Trenta anys després, suposem que és inevitable recordar com vau viure aquella època els activistes de la lluita mediambiental….
A.J.: Els activistes d’abans érem els mateixos que crèiem i seguim creient en la lluita mediambiental. I en el cas de Mediterrània, és la única fundació ecologista que va sorgir des d’un moviment veïnal i social, concretament, de l’AV Riu Clar i de les àrees de medi ambient de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) i, de la Federació d’Associacions de Veïns d’Habitatge Social de Catalunya (FAVIC), en l’àmbit català. Va coincidir amb la primera Llei de Residus de Catalunya, que sempre ha anat més avançada, en matèria d’ecologia, que la resta d’Espanya.
La primera fira de medi ambient de Tarragona del 1993 va marcar el naixement de Mediterrània, oi?
Sí, de fet aquesta fira la vam organitzar encara com a secció de medi ambient de la federació, ja que encara no existia Mediterrània. El que passa és que la fira va tenir tant d’èxit d’afluència -vam arribar a comptabilitzar fins a 100.00 persones que van passar per la Rambla durant aquell cap de setmana-, que em va animar a muntar un ONG pròpia. Primer va ser Mediterrània Centre d’Iniciatives Ecològiques, que després es convertiria en Mare Terra Fundació Mediterrània.
Què diferencia el discurs de Mare Terra respecte a altres organitzacions ecologistes?
Nosaltres fem “ecologia urbana”, que és la més dura i la que ningú vol fer. És molt bonic i “cumbaià” fer ecologia sobre les plantes i els ocells –que consti que ho respecto-, però la nostra ecologia és la de les xemeneies de les químiques d’aquí al costat, la dels abocaments de residus,… És complicat tractar d’aquests temes perquè a la indústria hi treballen molts veïns i sempre hem d’estar “nedant i guardant la roba” perquè se’ns comprengui. És per això que vam decidir fer una tasca “social i ecològica” a la vegada. No hem d’oblidar que quan parlem de medi ambient, també estem parlant de vida, de les nostres pròpies vides.
Han passat 30 anys, però no ha estat fins aquest mes d’abril del 2024 que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg ha emès una sentència històrica en què reconeix que Suïssa ha violat els drets humans de les persones grans al no prendre mesures suficients contra el canvi climàtic. Aquesta demanda d’una associació de dones majors preocupades per la repercussió de la crisi climàtica sobre la seves vides demostraria que el canvi climàtic sí afecta a la salut de les persones….
Aquest és un precedent històric. Si el canvi climàtic canvia la temperatura del mar, per exemple, també afecta a les persones que tenen més de 65 o 70 anys, perquè el seu cos ja no ho resisteix. Això vol dir que, a partir d’ara, aquell que no apliqui mesures per evitar el canvi climàtic està atemptant contra els drets humans. I això és un avanç revolucionari en aquest aspecte, però en altres no.
En quins aspectes creus que no s’ha avançat prou?
Hauríem de lluitar contra l’Ecocidi, la destrucció d’un o més ecosistemes. Si aconseguíssim que el Tribunal de La Haya consideri que l’ecocidi és una falta penal o un crim internacional contra la humanitat, seria un avanç revolucionari. Mediterrània està implicada en aquest moviment internacional sobre l’ecocidi.
Creus que la societat està una mica adormida?
A veure, la gent no és tonta, però s’ha de donar una empenta a la societat. La societat està molt passiva i no es mobilitza. Els que crèiem fa uns anys en una certa revolució social, ara estem veient que ens estan xafant tots els nostres drets socials en general, com els sanitaris. Utilitzen els grans mitjans de comunicació per crear la “desinformació” perquè, al final, no sàpigues distingir entre el que està bé del que està malament. Tots són veritats a mitges.
En el cas dels drets sanitaris, et diuen que t’has d’esperar sis mesos per a una operació i després, la cosa es pot complicar o potser ja no hi ets a temps. I el pitjor és que no passa res. Això no és normal, però la gent no surt al carrer, ni protesta, ni denuncia. Han aconseguit tenir la societat mediatitzada i adormida. Aquest és el fracàs de l’esquerra que ha governat i segueix governant en molts llocs. Els governants no volen entitats socials que facin xarxa, com passava aquí a Catalunya fa 30 anys en moltes associacions veïnals. El repte és tornar a rearmar-se amb mètodes actuals per a tornar a crear consciència. Abans teníem un dictador que es deia Franco i tots anàvem contra ell. I ara hi ha un sistema que no funciona en pràcticament res i que s’ha de respondre lluitant contra ell, des de valors com l’amor o la solidaritat.
Fa 30 anys eren poques les entitats, com Mediterrània, que defensaven un món més net, més just i més sostenible. Ens els darrers temps la sostenibilitat s’ha institucionalitzat i ara són molts els organismes que defensen la lluita contra el canvi climàtic i la defensa del planeta. Aquesta lluita és real?
Sí, és real. I el que és veritablement real és el canvi climàtic. Qui a aquestes alçades ho negui, no només està sent de gran ajuda als que contaminen, sinó que els que sí ho creiem i estem lluitant cada dia per canviar-lo, ens costa més lluitar. Al final, això és un tema de drets humans i afecta la salut de les persones.
Posa’ns un exemple d’aquesta lluita.
Fa més de 34 anys que demanem que es faci un estudi epidemiològic i de repercussió sobre la salut de les persones. Porto tota la meva vida demanant-lo i no ens fan cas. Tots els polítics i de tots els colors ens prenen el pèl, fan la vista grossa i maregen la perdiu…. Aquest estudi mai s’acaba de fer i seria clau per a tot el Camp de Tarragona. Actualment les mesures de la URV, homologades per la Generalitat, les està fent l’empresa Repsol amb l’Institut Cerdà, que introdueixen les dades a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona. Una cosa són les mesures de cada empresa, -que és la seva obligació fer-les- i l’altra és que necessitem l’estudi i les mesures les faci un òrgan que sigui el nostre representant, que és l’Ajuntament de Tarragona. En l’anterior mandat, l’exconseller Xavier Puig es va comprometre a fer aquest estudi -amb un pressupost -, i que es va aprovar en un ple. Però va acabar el mandat i ja han passat 10 mesos del nou govern i, una vegada més, no s’ha fet res… Tenim la mala sort que els polítics del Camp de Tarragona no s’acaben de prendre seriosament aquest tema.
Un altre projecte que se’n parla molt, però que costa d’executar, és el de l’Anella Verda…
L’Anella Verda, que ara es diu Anella Verda i Blava està molt bé, però, si us plau, féu alguna cosa…. Ni han expropiat res, ni han previst per on passen els camins, ni han fet cap actuació a les platges, no han fet res…. Aquesta és la ciutat dels projectes inacabats. Portem tota la vida reivindicant els mateixos temes i els activistes ens sentim impotents.
El perfil actual dels activistes reconeguts als Premis Ones Mediterrània és semblant al dels primers premiats?
Intentem ser el més honestos possibles perquè hi ha pocs premis que són realment honestos. Triguem un any sencer analitzant les propostes que rebem per seleccionar les que tinguin uns valors. Per això hem arribat als 30 anys. Les persones que són premiades, siguin mediàtiques o no, li donen moltíssim valor als Premis Ones Mediterrània perquè saben que no són premis comprats, no són premis dirigits i al darrera no hi ha grans bancs, etc… Us posaré un exemple. Quan vam comunicar a la directora del setmanari satíric “El Jueves” que havien resultat premiats, em va dir que normalment acostumaven a rebutjar quasi tots els premis que reben perquè no són de fiar o perquè la revista podria perdre imatge. Però en el cas dels Ones, em va dir que se sentia emocionada perquè saben que són uns Premis que venen d’una ONG, de la base, de les entitats socials i no tothom té un Premi Ones. O el cas d’un altre premiat, el José María Galán (Premi Ones 2021), que lluita amb un grup de dones de l’Àfrica -que són menys corruptibles que els homes- contra la matança d’elefants, que em va dir que un trosset del meu discurs dels Premis Ones– sobre el poema ‘No te rindas’ de Mario Benedetti- li va posar al seu pare quan aquest s’estava morint a l’hospital… Això t’omple d’emoció, tant a mi com a tots els que estem treballant per aquests premis.
Properament s’editarà un llibre per commemorar els 30 anys dels ‘Premis Ones’, oi?
Dels prop de 500 premiats que portem, hem demanat a més d’una vintena de persones d’àmbits diferents que ens escriguin el que van sentir quan van rebre el Premi Ones. Hem posat el lema “30 anys amb tu”, però premiant amb la mateixa il·lusió que el primer dia. El llibre ha de ser un reflex del que són els premis, la gala i els premiats, unes persones que treballen i lluiten per un món millor : des de la literatura, la poesia, el medi ambient, la conservació de la natura, etc… Tot és transversal. Jo no puc entendre un ecologista que no sigui solidari o, al contrari, un activista social que no sigui ecologista.
Des de Mare Terra exerciu la custòdia d’un tram del riu Francolí, quines accions caldria fer des de l’administració per a la seva conservació i renaturalització?
La custòdia del riu es va dividir en el seu dia en cinc parts i nosaltres tenim la custòdia d’un d’aquests trams. El que és lamentable és que, en comptes de fer un treball conjunt a favor del riu per part de totes les entitats ecologistes que treballem al Francolí i de les administracions públiques representades, malauradament no s’ha fet cap acció important. Jo he fet diversos intents, però sembla que hi hagi interès en què no hi hagi unitat a l’hora de fer això i que cadascú vagi pel seu costat. I no sé el perquè.
Precisament, una de les experiències que heu desenvolupat des de Mare Terra és l’Escola de Natura-Centre d’Interpretació del riu Francolí, l’epicentre d’aquest programa d’educació ambiental. Quina valoració en feu i quins projectes teniu?
Sortosament són milers els escolars que visiten l’Escola Natura. Això contrasta amb el fet que l’anterior govern municipal ens va tallar el conveni d’ajut que teníem per a l’Escola Natura i estem tirant endavant gràcies a les donacions i aportacions de particulars. Uns han posat el terra de l’escola, altres han pagat els materials, etc… Cada any prop de 10.000 estudiants de tot el Camp de Tarragona visiten l’escola. Aquesta és la única escola que existeix d’aquestes característiques al nostre territori. Pel que fa a les novetats, estem apostant molt fort per convertir l’Escola Natura en un referent a nivell estatal sobre agricultura regenerativa. I ja estem recollim els primers fruits.
Què s’entén per agricultura regenerativa?
L’agricultura regenerativa és aquella que s’està aconsellant avui en dia per a moltes zones de conreu, també per aquells agricultors que es queixen de la manca d’aigua. De fet, la regenerativa defensa el concepte de “l’antiga agricultura”, que és més natural i ecològica, com la que practicaven els nostres avis. Nosaltres tenim dos horts molt macos, d’on han sortit enciams, cols i altres verdures, amb el nostre propi adob. A més, s’utilitzen sistemes en què el reg és el mínim indispensable. Aquest és el futur. L’Escola Natura està rebent molt d’interès per part de molts punts de l’Estat, que volen implantar aquest mètode. Quan algú em pregunta que li expliqui el mètode, jo el comparo amb el que passa al bosc, que no es rega expressament, sinó quan plou.
A Tarragona no s’aposta pels horts urbans?
No hi ha manera. Portem anys demanant horts urbans en aquesta ciutat. Per què no es fan? Moltes ciutats tenen els seus horts urbans. Aquí tenim els terrenys, com l’Horta Gran per exemple, que no s’utilitzen amb aquesta finalitat. I nosaltres, a través de l’Escola Natura, estem aplicant aquestes experiències de la manera que podem i sense recursos.
Un dels reptes que ha d’afrontar la nostra societat és el de la sequera. Quines són les mesures que haurien de prendre els governs davant d’aquesta realitat?
Mare Terra forma part de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), que és l’organisme on es debat i s’aplica tots els canvis i projectes de medi ambient de tot el planeta. Com a representant de Mare Terra, sóc membre de la junta directiva d’aquest organisme a l’Estat espanyol, que també aplega institucions i fundacions com la nostra. Tots els seus membres tenen el mateix vot. Amb el tema de la sequera, des de fa prop de 15 anys, estem potenciant, des de l’European Environmental Bureau (EEB) de Brussel·les conjuntament amb la Mediterranean International Office for Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE), les noves tècniques de regadiu i denunciant tot el procés de desertització que s’està patint, des de l’Àfrica cap al nord. S’ha de controlar les zones que són de regadiu, d’horta o de secà. Cal un Pla Hidrològic seriós, però cap govern l’afronta perquè té un cost elevat i dona pocs vots. A nivell local, ni tan sols s’ha fet una revisió per tapar o evitar fuites d’aigua a les cases. En resum, hi ha aigua però cal racionalitzar-la.
Per acabar, ens podria destacar algun projecte de cooperació internacional en què participa Mare Terra?
En el seu dia vam fundar la Red Internacional de Escritores de la Tierra (RIET), que actualment està treballant amb temes d’assessorament directe i de debat, com l’ecocidi. La RIET també és una eina per denunciar temes socials, les dictadures que estan sorgint arreu del món, els milers de refugiats amenaçats de mort de Nicaragua que han fugit a Costa Rica o la situació de El Salvador, entre altres.
CASTELLANO
Ángel Juárez: «No puedo entender a un ecologista que no sea solidario o un activista social que no sea ecologista»
Coincidiendo con la 30ª edición de los Premios Ones Mediterrània, el presidente de Mare Terra analiza los retos actuales de la lucha medioambiental, treinta años después.
El próximo 7 de junio, a las 19 h, el Teatro Tarragona acogerá la 30ª edición de los Premis Ones Mediterrània, un reconocimiento destacado a la labor de los defensores del medio ambiente, los derechos humanos y la cultura. Organizada por Mare Terra Fundació Mediterrània, la gala volverá a ser una cita de prestigio nacional e internacional, donde se reunirán activistas, representantes políticos y sociales, colaboradores, voluntarios y amigos de Mediterrània.
Coincidiendo con este aniversario, conversamos con Ángel Juárez, presidente de Mare Terra Fundació Mediterrània. En esta entrevista Juárez reflexiona sobre la evolución de la lucha medioambiental tanto a nivel global como a nivel local, analiza los retos actuales de la ecología urbana y habla de los cambios que pueden producirse en temas como la crisis climática, la agricultura o la sequía.
P: Treinta años después, supongamos que es inevitable recordar cómo vivisteis aquella época los activistas de la lucha medioambiental.
A.J.: Los activistas de antes éramos los mismos que creíamos y seguimos creyendo en la lucha medioambiental. Y en el caso de Mediterrània, es la única fundación ecologista que surgió desde un movimiento vecinal y social, concretamente, de la AA. VV. Riu Clar y de las áreas de medio ambiente de la Federación de Asociaciones de Vecinos de Tarragona ( FAVT) y, de la Federación de Asociaciones de Vecinos de Vivienda Social de Cataluña (FAVIC), en el ámbito catalán. Coincidió con la primera Ley de Residuos de Catalunya, que siempre ha ido más avanzada, en materia de ecología, que el resto de España.
La primera feria de medio ambiente de Tarragona de 1993 marcó el nacimiento de Mediterrània, ¿no?
Sí, de hecho esta feria la organizamos todavía como sección de medio ambiente de la federación, puesto que todavía no existía Mediterránea. Lo que ocurre es que la feria tuvo tanto éxito de afluencia –llegamos a contabilizar hasta 100.00 personas que pasaron por la Rambla durante ese fin de semana –, que me animó a montar una ONG propia. Primero fue Mediterrània Centro de Iniciativas Ecológicas, que después se convertiría en Mare Terra Fundació Mediterránea.
¿Qué diferencia el discurso de Mare Terra respecto a otras organizaciones ecologistas?
Nosotros hacemos «ecología urbana», que es la más dura y la que nadie quiere hacer. Es muy bonito y “Kumbayá” hacer ecología sobre las plantas y los pájaros – que conste que lo respeto –, pero nuestra ecología es la de las chimeneas de las químicas de aquí al lado, la de los vertidos de residuos,… Es complicado tratar estos temas porque en la industria trabajan muchos vecinos y siempre debemos estar “nadando y guardando la ropa” para que se nos comprenda. Por eso decidimos realizar una tarea “social y ecológica” a la vez. No debemos olvidar que cuando hablamos de medio ambiente, también estamos hablando de vida, de nuestras propias vidas.
Han pasado 30 años, pero no ha sido hasta este mes de abril de 2024 que el Tribunal Europeo de Derechos Humanos (TEDH) de Estrasburgo ha emitido una sentencia histórica en la que reconoce que Suiza ha violado los derechos humanos de las personas mayores en no tomar medidas suficientes contra el cambio climático. Esta demanda de una asociación de mujeres mayores preocupadas por la repercusión de la crisis climática sobre sus vidas demostraría que el cambio climático sí afecta a la salud de las personas.
Éste es un precedente histórico. Si el cambio climático cambia la temperatura del mar, por ejemplo, también afecta a las personas que tienen más de 65 o 70 años, porque su cuerpo ya no resiste. Esto significa que, a partir de ahora, aquél que no aplique medidas para evitar el cambio climático está atentando contra los derechos humanos. Y esto es un avance revolucionario en ese aspecto, pero en otros no.
¿En qué aspectos crees que no se ha avanzado lo suficiente?
Deberíamos luchar contra el Ecocidio, la destrucción de uno o más ecosistemas. Si lográramos que el Tribunal de La Haya considere que el ecocidio es una falta penal o un crimen internacional contra la humanidad, sería un avance revolucionario. Mediterrània está implicada en este movimiento internacional sobre el ecocidio.
¿Crees que la sociedad está algo dormida?
A ver, la gente no es tonta, pero debe darse un empujón a la sociedad. La sociedad está muy pasiva y no se moviliza. Los que creíamos hace unos años en cierta revolución social, ahora estamos viendo que nos están pisando todos nuestros derechos sociales en general, como los sanitarios. Utilizan los grandes medios de comunicación para crear la “desinformación” para que, al final, no sepas distinguir entre lo que está bien de lo que está mal. Todos son verdades a medias.
En el caso de los derechos sanitarios, te dicen que tienes que esperar seis meses para una operación y después, la cosa se puede complicar o quizás ya no estás a tiempo. Y lo peor es que no pasa nada. Esto no es normal, pero la gente no sale a la calle, ni protesta, ni denuncia. Han logrado tener la sociedad mediatizada y dormida. Éste es el fracaso de la izquierda que ha gobernado y sigue gobernando en muchos lugares. Los gobernantes no quieren a entidades sociales que hagan red, como ocurría aquí en Catalunya hace 30 años en muchas asociaciones vecinales. El reto es volver a rearmarse con métodos actuales para volver a crear conciencia. Antes teníamos un dictador llamado Franco y todos íbamos contra él. Y ahora existe un sistema que no funciona en prácticamente nada y que debe responderse luchando contra él, desde valores como el amor o la solidaridad.
Hace 30 años eran pocas las entidades, como Mediterrània, que defendían un mundo más limpio, más justo y sostenible. En los últimos tiempos la sostenibilidad se ha institucionalizado y ahora son muchos los organismos que defienden la lucha contra el cambio climático y la defensa del planeta. ¿Esta lucha es real?
Sí, es real. Y lo verdaderamente real es el cambio climático. Quien a estas alturas lo niegue, no sólo está siendo de gran ayuda a quienes contaminan, sino que quienes sí lo creemos y estamos luchando cada día para cambiarlo, nos cuesta más luchar. Al final, esto es un tema de derechos humanos y afecta a la salud de las personas.
Pónganos un ejemplo de esta lucha.
Hace más de 34 años que pedimos que se realice un estudio epidemiológico y de repercusión sobre la salud de las personas. Llevo toda mi vida pidiéndolo y no nos hacen caso. Todos los políticos y de todos los colores nos toman el pelo, hacen la vista gorda y marean la perdiz…. Este estudio nunca se acaba de hacer y sería clave para todo el Camp de Tarragona. Actualmente las medidas de la Universitat Rovira i Virgili (URV), homologadas por la Generalitat, las está realizando la empresa Repsol con el Institut Cerdà, que introducen los datos en el Observatorio de la Calidad del Aire del Camp de Tarragona. Una cosa son las medidas de cada empresa, – que es su obligación hacerlas – y otra es que necesitamos el estudio y las medidas las haga un órgano que sea nuestro representante, que es el Ayuntamiento de Tarragona. En el anterior mandato, el exconseller Xavier Puig se comprometió a realizar este estudio – con un presupuesto –, y que se aprobó en un pleno. Pero acabó el mandato y ya han pasado 10 meses del nuevo gobierno y, una vez más, no se ha hecho nada… Tenemos la mala suerte de que los políticos del Camp de Tarragona no se acaban de tomar en serio este tema.
Otro proyecto que se habla mucho, pero que cuesta ejecutar, es el de la Anella Verda…
Anella Verda, que ahora se llama Anella Verda i Blava está muy bien, pero, por favor, hagan algo…. Ni han expropiado nada, ni han previsto por dónde pasan los caminos, ni han hecho ninguna actuación en las playas, no han hecho nada…. Ésta es la ciudad de los proyectos inacabados. Llevamos toda la vida reivindicando los mismos temas y los activistas nos sentimos impotentes.
¿El perfil actual de los activistas reconocidos en los Premios Ones Mediterrània es similar al de los primeros premiados?
Intentamos ser lo más honestos posibles porque hay pocos premios realmente honestos. Tardamos un año entero analizando las propuestas que recibimos para seleccionar las que tengan unos valores. Por eso hemos llegado a los 30 años. Las personas que son premiadas, sean mediáticas o no, le dan muchísimo valor a los Premis Ones Mediterrània porque saben que no son premios comprados, no son premios dirigidos y detrás no hay grandes bancos, etc… Os pondré un ejemplo. Cuando comunicamos a la directora del semanario satírico “El Jueves” que habían resultado premiados, me dijo que normalmente solían rechazar casi todos los premios que reciben porque no son de fiar o porque la revista podría perder imagen. Pero en el caso de los Ones, me dijo que se sentía emocionada porque saben que son unos premios que vienen de una ONG, de la base, de las entidades sociales y no todo el mundo tiene un Premi Ones. O el caso de otro premiado, José María Galán (Premio Ondas 2021), que lucha con un grupo de mujeres de África – que son menos corruptibles que los Hombres – contra la matanza de elefantes, que me dijo que un pedacito de mi discurso de los Premis Ones – sobre el poema ‘No te rindas’ de Mario Benedetti – se lo puso a su padre cuando éste se estaba muriendo en el hospital. Eso te llena de emoción, tanto a mí como a todos los que estamos trabajando por estos premios.
Próximamente se editará un libro para conmemorar los 30 años de los ‘Premis Ones’, ¿verdad?
De los cerca de 500 premiados que llevamos, hemos pedido a más de una veintena de personas de ámbitos diferentes que nos escriban lo que sintieron cuando recibieron el Premi Ones. Hemos puesto el lema «30 años contigo», pero premiando con la misma ilusión que el primer día. El libro debe ser un reflejo de lo que son los premios, la gala y los premiados, unas personas que trabajan y luchan por un mundo mejor: desde la literatura, la poesía, el medio ambiente, la conservación de la naturaleza, etc. .. Todo es transversal. Yo no puedo entender a un ecologista que no sea solidario o, por el contrario, a un activista social que no sea ecologista.
Desde Mare Terra ejerce la custodia de un tramo del río Francolí, ¿qué acciones habría que realizar desde la administración para su conservación y renaturalización?
La custodia del río se dividió en su día en cinco partes y nosotros tenemos la custodia de uno de estos tramos. Lo que es lamentable es que, en vez de realizar un trabajo conjunto a favor del río por parte de todas las entidades ecologistas que trabajamos en el Francolí y de las administraciones públicas representadas, desgraciadamente no se ha hecho ninguna acción importante. Yo he hecho varios intentos, pero parece que haya interés en que no haya unidad a la hora de hacer esto y que cada uno vaya a su lado. Y no sé el porqué.
Precisamente, una de las experiencias que ha desarrollado desde Mare Terra es la Escuela de Naturaleza-Centro de Interpretación del río Francolí, el epicentro de este programa de educación ambiental. ¿Qué valoración hace y qué proyectos tiene?
Afortunadamente son miles los escolares que visitan la Escola Natura. Esto contrasta con el hecho de que el anterior gobierno municipal nos cortó el convenio de ayuda que teníamos para la Escola Natura y la estamos sacando adelante gracias a las donaciones y aportaciones de particulares. Unos han puesto el suelo de la escuela, otros han pagado los materiales, etc… Cada año cerca de 10.000 estudiantes de todo el Camp de Tarragona visitan la escuela. Ésta es la única que existe de estas características en nuestro territorio. En cuanto a las novedades, estamos apostando muy fuerte por convertir la Escola Natura en un referente a nivel estatal sobre agricultura regenerativa. Y ya estamos recogiendo los primeros frutos.
¿Qué se entiende por agricultura regenerativa?
La agricultura regenerativa es aquella que se está aconsejando hoy en día para muchas zonas de cultivo, también para aquellos agricultores que se quejan de la carencia de agua. De hecho, la regenerativa defiende el concepto de “la antigua agricultura”, que es más natural y ecológica, como la que practicaban nuestros abuelos. Nosotros tenemos dos huertos muy guapos, de donde han salido lechugas, coles y otras verduras, con nuestro propio abono. Además, se utilizan sistemas en los que el riego es el mínimo indispensable. Éste es el futuro. La Escola Natura está recibiendo mucho interés por parte de muchos puntos del Estado, que quieren implantar este método. Cuando alguien me pregunta que le cuente el método, yo lo comparo con lo que ocurre en el bosque, que no se riega expresamente, sino cuando llueve.
¿En Tarragona no se apuesta por los huertos urbanos?
No hay forma. Llevamos años pidiendo huertos urbanos en esta ciudad. ¿Por qué no se realizan? Muchas ciudades tienen sus huertos urbanos. Aquí tenemos los terrenos, como l’Horta Gran por ejemplo, que no se utilizan con esta finalidad. Y nosotros, a través de la Escola Natura, estamos aplicando estas experiencias de la forma que podemos y sin recursos.
Uno de los retos que debe afrontar nuestra sociedad es el de la sequía. ¿Cuáles son las medidas que deberían tomar los gobiernos ante esta realidad?
Mare Terra forma parte de la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN), que es el organismo donde se debate y aplica todos los cambios y proyectos de medio ambiente de todo el planeta. Como representante de Mare Terra, soy miembro de la junta directiva de este organismo en el Estado español, que también reúne a instituciones y fundaciones como la nuestra. Todos sus miembros tienen el mismo voto. Con el tema de la sequía, desde hace cerca de 15 años, estamos potenciando, desde el European Environmental Bureau (EEB) de Bruselas junto con la Mediterránea International Office for Environment, Cultural y Sustainable Development (MIO-ECSDE) , las nuevas técnicas de regadío y denunciando todo el proceso de desertización que se está sufriendo, desde África hacia el norte. Debe controlarse las zonas que son de regadío, huerta o secano. Es necesario un Plan Hidrológico serio, pero ningún gobierno le afronta porque tiene un coste elevado y da pocos votos. A nivel local, ni siquiera se ha realizado una revisión para tapar o evitar fugas de agua en las casas. En resumen, hay agua pero es necesario racionalizarla.
Por último, ¿nos podría destacar algún proyecto de cooperación internacional en el que participa Mare Terra?
En su día fundamos la Red Internacional de Escritoras de la Tierra (RIET), que actualmente está trabajando con temas de asesoramiento directo y de debate, como el ecocidio. La RIET también es una herramienta para denunciar temas sociales, las dictaduras que están surgiendo en todo el mundo, los miles de refugiados amenazados de muerte de Nicaragua que han huido a Costa Rica o la situación de El Salvador, entre otros.
Infocamp: https://infocamp.cat/arxiu-seccio-societat/item/61684-angel-juarez-no-puc-entendre-un-ecologista-que-no-sigui-solidari-o-un-activista-social-que-no-sigui-ecologista