Per aquest Sant Jordi 2022, des de Mare Terra Fundació Mediterrània, apostem per un Dia del Llibre sostenible. El 23 d’abril és la nostra Diada, la qual es converteix en una jornada de cultura i de reivindicació.
La paraula i la literatura són grans eines de consciència i transformació social. Per aquest motiu, avui us portem recomanacions literàries per Sant Jordi i Santa Jordina 2022. Publicacions i llibres sobre ecologia, medi ambient i emergència climàtica que t’ajudaran a entendre millor el context actual i que et guiaran per portar una vida més sostenible i ecologista.
“Los árboles te enseñarán a ver el bosque” de Joaquín Araújo
Manté l’autor, l’emboscat Joaquín Araújo, que cada arbre en peus és un punt de suport per a aquesta lesionada humanitat, per als aires trencats, per a la vivacitat en el seu conjunt, per a fer-li cara al desert, per a combatre el soroll i a l’amuntegada lletjor que la pressa sembra en gairebé tots els racons. Res com els arbres per a donar-nos pau i ajudar-nos a connectar amb la Naturalesa i a retrobar-nos amb nosaltres mateixos.
“Mucha gente pequeña” de Gustavo Duch
En “Molta gent petita” els relats del periodista i activista Gustavo Duch ens ajuden, com va dir Eduardo Galeano, a despertar, a aixecar-nos. I mentre molta gent petita continua conreant petits horts que alimenten al món, Gustavo conrea lletres, paraules i idees.
Pel seu ús de la paraula, aquest autor, Gustavo Duch, rebrà el Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal en la gala dels Premis Ones 2022, que tindrà lloc el 10 de juny a Tarragona.
“Ecofeminismo” de Vandana Shiva i Maria Mies
L’ecofeminisme és el corrent que, per mèrits, s’està posant en el centre del debat ecologista i feminista. Ja són moltes les que defensen l’ecofeminisme com l’única eina de resoldre el conflicte social i climàtic actual.
Aquest llibre és el gran manual de l’ecofeminisme, escrit per la referent ecofeminista Vandana Shiva (filòsofa ecologista, activista i escriptora índia) i Maria Mies (sociòloga alemanya).
“Rainbow Warriors: historias legendarias de los barcos de Greenpeace” de Maite Mompó
El llibre ‘Rainbow Warriors, històries llegendàries dels vaixells de Greenpeace’, de l’activista Maite Mompó, recull «el més important que ha ocorregut a nivell de lluita mediambiental en els últims 50 anys en el planeta.
Maite Mompó és la directora també de la campanya Stop Ecocidi Espanya. Aquest moviment, el 10 de juny, rebrà el Premi Ones Bosque Habitado dels Premis Ones 2022.
“Refugiados climáticos” de Miguel Pajares
Les migracions climàtiques és la realitat més invisibilitzada de la crisi climàtica, i també una de les seves conseqüències més dures.
En aquesta publicació, Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al refugiat, ens planteja quin és el reconeixement i la protecció que mereixen les persones que es veuen obligades a migrar per les conseqüències de la crisi climàtica.
“I ara jo que faig?: Com vèncer la culpa climàtica i passar a l’acció” d’Andreu Escrivà
L’ambientòleg i activista valencià Andreu Escrivà ens ofereix en aquest llibre bàsic i didàctic un manual per a entendre l’arrel del problema i prendre partit, de manera personal i col·lectiva, des de l’activisme quotidià. Lluny de teories grandiloqüents i solucions màgiques, aquest llibre pretén contribuir a sembrar el canvi des de baix. Un llibre ple de preguntes i també d’eines per a guanyar un futur d’esperança, encara possible.
“La venganza de la Tierra” de James Lovelock
Durant milers d’anys, sobretot a partir de l’era de la industrialització, hem explotat i maltractat la terra. Una terra que no és nostra, sinó que ens ha acollit. I ara, aquesta terra maltractada, explotada i agredida s’està rebel·lant.
En aquest apassionat discurs, James Lovelock, científic i ambientalista britànic, argumenta que la crisi climàtica és inevitable (de fet, ja és aquí) però que encara som a temps d’actuar.
“El nom del món és bosc” d’Ursula K. Le Guin
Aquest llibre és una mirada furiosa cap a les pràctiques colonialistes, bèl·liques i extractives de l’ésser humà a la Terra. L’obra és una defensa de la natura amb una intensa crítica cap a la destrucció no només de l’entorn sinó d’altres cultures. Aquesta denúncia anticolonialista, ecologista, antimilitarista i feminista és més necessària que mai.
“Cuentos para salvar el planeta” de Paolo Ferri, Anna Casals i Cris Ramos.
Per aquest Sant Jordi 2022, no ens oblidem dels més petits de la casa. Aquest és un llibre infantil sobre medi ambient.
A través de sis contes en els quals la naturalesa, els animals i els nens són els protagonistes, aquest llibre il·lustrat planteja les principals problemàtiques mediambientals a les quals ens enfrontem. Històries plenes de valor i esperança que transmeten als més petits la importància de cuidar el nostre planeta. A més cada conte va acompanyat d’unes pàgines informatives i de reflexió.
“El Francolí, un corrent de vida”
I com no, per acabar, us recomanem el llibre de Txiqui López, editat i promogut per Mare Terra Fundació Mediterrània.
Aquest és un llibre, un ull crític i un cant de natura, la lliure i la domesticada, la més salvatge i la més humana. L’obra presenta fotografies i textos inèdits de Txiqui López, un amant romàntic d’aquest espai, el riu Francolí. Llibre disponible aquí.