L’any 2021 havia de ser el que marqués el final de les bosses de plàstics i de productes plàstics com les palletes i els coberts. En comptes d’això hem entrat en un any marcat per l’ús de guants, mascaretes i bosses que han disparat la fabricació de plàstic d’un sol ús i de difícil reciclatge perquè la majoria són articles sanitaris.
A aquest fet cal afegir els envasos que s’utilitzen tant pel menjar per emportar com per les entregues a domicili que han augmentat exponencialment en molt poc temps.
La pandèmia ha canviat completament els hàbits d’ús de plàstic, convertint-se aquest en el preferit per la societat davant la por al contagi.
Dins de com tractar aquesta problemàtica trobem el furanat de polietilè (PEF) o altrament dit el plàstic vegetal. Aquest està produït a partir de sucres vegetals extrets del blat, blat de moro i remolatxa en lloc de combustibles fòssils. Aquest plàstic es vol utilitzar primerament per fabricar botelles de beguda i envasos d’aliments.
El projecte que segueix endavant tot i el SARS-Cov2, l’impulsa la companyia de productes químics renovables i sostenibles Avantium, dels Països Baixos, segons la qual el nou plàstic a base de plantes, podria arribar a les estanteries dels supermercats en forma d’envasos i botelles al 2023.
S’ha comprovat que el PEF es descompon en un any utilitzant un sistema de compostatge, que implica un procés de degradació orgànica controlada, i tarda uns anys més en degradar-se si es manté en condicions normals, tot i això l’objectiu és que es pugui reciclar.
Entre els beneficis d’aquest plàstic vegetal destaquen una menor petjada de carboni, una reducció energètica en la producció del material i una disminució dels residus que es troben al medi ambient. Però és aquesta la solució definitiva? És important recordar que si, per exemple, els plàstics vegetals van a parar al mar, el seu lent procés de degradació continua posant en perill la vida marina.
Així doncs, tot i que l’ús d’aquests plàstics és un pas important a encaminar-nos a una economia circular, des de Mare Terra Fundació Mediterrània creiem que l’alternativa real es basa en disminuir els residus deixant d’utilitzar materials d’un sol ús per d’altres que es puguin reutilitzar en el temps.