Actualitat

La Platja Llarga fa un clam contra els residus del mar
MareTerraFundacioMediterrania_cartell_gestos

Mare Terra Fundació Mediterrània

El treball de Mare Terra Fundació Mediterrània és incessant, constant en el temps i efectiu en una societat que demana un món més net, sostenible i solidari.

Notícies

22 juliol 2020

Mare Terra consciencia sobre la conservació de les platges recollint residus
“Mascaretes i guants van al gris, no al mar”, ha estat un dels lemes

“Cada 2 segons, 200 quilos de plàstic es llancen al mar”, ha afirmat Ángel Juárez, president de Mare Terra Fundació Mediterrània. Aquest matí, l’ONG ecologista de Tarragona ha aplegat prop de 100 persones a la Platja Llarga en el 29è Dia de Conscienciació i Sensibilització de les Platges.

L’objectiu del Dia de Platja de Mediterrània és fer visible la preocupant situació que pateixen mars i oceans, i conscienciar la població al respecte. Aquesta edició s’ha focalitzat en la lluita contra els residus, un dels principals problemes dels oceans: “Cada any es tiren més de 8 mil tones de residus al mar. Això equival a 800 Torres Eiffel”, ha declarat Juárez durant la roda de premsa. Una problemàtica estesa en el temps que ja ha provocat la creació de 5 illes brossa.

L’equip de Mediterrània també ha mostrat preocupació per les mascaretes i els guants. El president de l’ONG ha denunciat la gran presència de mascaretes, guants i altres materials de protecció al mar: “A aquest ritme tindrem més mascaretes que meduses al mar” assegura Juárez. També ha alertat que les mascaretes quirúrgiques i les FFFP2 inclouen polipropilè, un tipus de plàstic que tarda més de 200 anys en desintegrar-se.

L’acció s’ha desenvolupat a la Platja Llarga de Tarragona, la qual recentment va rebre “bandera negra” pel seu mal estat i falta de conservació, però l’acció reivindicativa s’estén a tota la Costa Daurada. Per aquest motiu, en l’acte han participat el regidor de l’Ajuntament Tarragona, Jordi Fortuny, la regidora de Vila-seca, Núria Miret, i Natalia Sanz d’Altafulla. També han assistit Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès, el senador i professor Santi Castellà i representants de la Federació Catalana de Vela.

La jornada s’ha dedicat a la difusió i sensibilització mediambiental i s’ha dirigit, sobretot, a infants i joves. El tret de sortida ha estat una xerrada d’educació ambiental, centrada en la importància del reciclatge. A continuació, i separats per grups, els participants han engegat una recollida de brossa, i han acabat emplenant varis murals reivindicatius amb lemes com: “Guants i mascaretes van al gris”, “Els petits gestos ens fan grans”, “Salvem el Mediterrani”, etc.

Poc després, s’han albirat dues sirenes al mar que han portat un missatge ecologista en una botella sobre la greu situació dels mars: “Volem recuperar un mar ple de vida. La solució és a les nostres mans”. Finalment, la jornada ha conclòs amb l’entrega de medalles ha tots els participants.

El Dia de Platja ha estat tot un èxit per Mediterrània, gràcies també al compromís mediambiental i esforç dels casals d’estiu del Racing Club de Bonavista, Handbol Club Tarragona i del Club de Vela de la Platja Llarga, més famílies i participants individuals. A més a més, el casal del Club de Vela ha ajudat en les tasques d’organització, com també han col·laborat Sirenas Mediterranean Academy, l’Ajuntament de Tarragona, la Coordinadora d’Entitats de Tarragona, Sirusa, Cator, DOW, Ematsa, Griñò, Europe Direct, UGT i ETMOU.

Una activitat segura

L’equip de Mediterrània ja havia realitzat un intents treball previ per garantir la seguretat de tothom. Per aquest motiu, durant la jornada ha estat obligatori l’ús de mascareta, s’ha respectat la distància de seguretat i els grups de convivència dels casals. També hi havia varis dispensadors de gels desinfectants i, a més a més, s’han realitzat controls de temperatura.