María Sánchez als Premis Ones Mediterrània

Notícias
Publicado en Martes, 07 Mayo 2019
AddThis Social Bookmark Button

És complicat definir Maria Sánchez amb una sola paraula, ja que el seu talent es manifesta en diverses disciplines. Això sí, tota la seva obra té un punt en comú: el seu amor incondicional per la natura i per l’entorn rural. María Sánchez és veterinària de camp, ramadera, escriptora, poeta i articulista. Ella personifica un concepte que molt sovint oblidem o menystenim: que la cultura i el medi rural són compatibles i la seva unió pot generar una bellesa extraordinària.

Un bon exemple són els versos de ‘Cuaderno de campo’ (2017), el primer poemari de la cordovesa, que ha estat un èxit editorial, i ‘Tierra de mujeres’ (2019), la seva segona recopilació. Els seus poemes, que s’han publicat en diverses revistes i antologies, són una reflexió sobre la família i com aquesta ens construeix, sobre el cos, i com aquest ens bressola o ens aïlla, i sobre la nostra pròpia posició respecte als nostres orígens. Les estrofes transcorren en cases antigues i entre animals que també neixen, creixen, es reprodueixen i moren. María Sánchez també coordina el projecte ‘Las entrañas del texto’, des del qual convida a reflexionar sobre la creació, i ‘Almáciga’, un viver de paraules del medi rural de les diverses llengües del nostre territori. Així mateix, col·labora habitualment a Carne Cruda Radio, amb la secció ‘Notas de campo’, un diari sonor ple d’històries, persones i animals que habiten i cuiden el nostre medi rural.

La segona columna sobre la qual se sustenta la seva obra és el feminisme. O, com ella mateixa defineix, un “feminisme de germanes i terra”. I és que María Sánchez reivindica el paper essencial que la dona sempre ha tingut en relació amb el medi rural. “Sense les dones, el camp avui no existiria”, va etzibar en una entrevista. En un món com és el camp que de manera tradicional –i errònia- sempre s’ha vinculat als homes, aquesta veterinària posa en valor la feina que durant segles han fet les dones a l’hora de cuidar la terra i els animals. I a més ho fa de la manera més bonica possible: a través de les paraules.

Se li atorga un Premi Ones per posar en valor el rol fonamental que la dona ha representat en el medi rural al llarg de la història, per oferir una visió realista de la vida en el camp i apreciar el seu coneixement, i per escriure una poesia bella i reivindicativa en la qual combina la seva indignació per la posició de les dones en la societat amb l’amor per la natura.

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación. Si continuas navegando, consideramos que aceptas su uso. Saber más.

Acepto las Cookies de este sitio web.